RTU zinātnieki piedalās izgudrojumu izstādē «MINOX 2013»

Šā gada 4. un 5. oktobrī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) norisinājās izgudrojumu izstāde «MINOX 2013», kuras laikā izstādes apmeklētājiem tika prezentēti vairāk nekā 60 dažādi augstskolu, institūtu, uzņēmumu, kā arī jauniešu izgudrojumi un dizainparaugi.

Rīgas Tehnisko universitāti izstādē pārstāvēja 7 dalībnieki ar 13 izgudrojumiem.

Izstādē piedalījās struktūrvienības no RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes, RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes, RTU Būvniecības fakultātes un RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes.

RTU EEF Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts izstādes apmeklētājiem prezentēja izstrādātu lēngaitas vēja ģeneratoru ar integrētu energoelektronikas pārveidotāju, kas nodrošina iespēju ražot elektroenerģiju vietās ar nelielu vēja ātrumu.

RTU TMF Mehānikas institūts iepazīstināja ar betona un fibrobetona konstrukciju stiegrošanas paņēmienu, ierīci fibrobetona konstrukciju stiegrošanai, kā izstrādātu lineāru peristaltisku sūkni, kas paredzēts augsti viskozu šķidrumu, abrazīvu pastveidīgu un agresīvu materiālu transportēšanu pa cauruļvadiem. TMF Dizaina un ergonomikas centrs izstādē piedalījās ar vienotu ielu norāžu un nosaukumu sistēmu ar un bez apgaismojuma.

RTU BF Pulvermateriālu zinātniskā laboratorija piedāvāja izveidotu magnētiskā impulsa maisītāja iekārtu feromagnētisko un nemagnētisko pulveru pārvietošanai un samaisīšanai gāzes vai šķidruma vidē.

Savukārt RTU MLĶF Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts izstādes apmeklētājiem demonstrēja adītu puloveru ar sildošu kabatu. MLĶF Silikātmateriālu institūts prezentēja izstrādātu keramikas materiālu, kas iegūts pielietojot enerģiju taupošu apdedzināšanas paņēmienu. MLĶF Koka konstrukciju dizaina studija piedāvāja apskatīt studentu izstrādātus izgudrojumus – uz galda novietojamu kokapstrādes darba vietu bērniem, rotaļlietas – «Pašgājēji koka auto», pašķīlējošu konstrukciju «Gravitācija darbojās», rotaļlietu bērniem – «Skanritis», kā arī spriegotu slokšņu konstrukciju.

Izgudrojumu izstāde «MINOX 2013» tiek rīkota Latvijas izgudrotāju dienas ietvaros. Izstādes mērķis ir popularizēt izgudrotāju darbību Latvijas sabiedrībā, kā arī veicināt izgudrojumu komercializāciju un ieviešanu tautsaimniecībā. Pasākuma ietvaros tiek demonstrēti individuālo izgudrotāju, universitāšu, pētniecības institūtu, kā arī uzņēmumu izgudrojumi un dizainparaugi.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs

ERAF logo