RTU nodibina kontaktus ar Beļģijas biznesa vidi

Otrdien, 13. maijā, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) norisinājās RTU rektora akadēmiķa Leonīda Ribicka un RTU Biznesa un inovāciju departamenta pārstāvju tikšanās ar Beļģijas Karalistes vēstnieku Latvijā Franku Arnautu un ekonomikas un tirdzniecības atašeju Andrē Villeru. Tikšanās laikā notika vienošanās par abu pušu sadarbības uzsākšanu inovāciju un tehnoloģiju pārneses jomā.

«Mēs guvām apliecinājumu, ka RTU ir interese sadarboties un ir arī potenciāls, tāpēc RTU mums varētu būt laba partnere. Tagad svarīgi atrast sadarbības iespējas, un es pats pie tā strādāšu,» sacīja Andrē Villers, kurš Latvijā pārstāv Briseles un Volonijas uzņēmējus.

RTU Biznesa un inovāciju departamenta pārstāvis Ilmārs Vīksne Beļģijas vēstniecības amatpersonas iepazīstināja ar RTU zinātnieku pētījumiem, kuros ir piedāvātas jaunas un inovatīvas idejas biznesam. Savukārt RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra direktore Laila Eliņa apstiprināja, ka RTU meklē sadarbības partnerus ārzemēs un ir noteikti ieinteresēta sadarboties arī ar Beļģijas kompānijām. Tāpat tika akcentēts, ka RTU var uzņemties koordinatora lomu un nodrošināt zinātnes un biznesa kontaktus un sadarbības koordinēšanu ne tikai Latvijā, bet arī ar Lietuvas, Igaunijas un Krievijas partneriem. Beļģijas vēstniecības amatpersonas atzinīgi novērtēja RTU starptautiskās sadarbības centienus, apvienot vairāku valstu zinātnes un biznesa industriju kooperāciju.

A. Villers minēja, ka Beļģijas uzņēmējiem pirms dažiem gadiem jau bijusi veiksmīga sadarbība ar RTU Aeronautikas institūtu bezpilotu lidaparātu izstrādē, tāpēc, iespējams, sadarbību varētu atsākt tieši nanotehnoloģiju jomā. Tomēr sarunas gaitā Beļģijas amatpersonas ieinteresējās arī par materiālzinātnēm – vēl vienu spēcīgu jomu, kurā RTU notiek interesanti pētījumi un inovatīvi atklājumi.

«Pozitīvi ir tas, ka mēs esam atraduši tiešos kontaktus ar Beļģijas biznesa vidi, kam piedāvāt savus pakalpojumus, produktus, tehnoloģijas. Bet vispriecējošākais ir tas, ka tikšanās laikā esam nonākuši pie praktiska rezultāta – vienojušies par nākamo tikšanos un vizīti RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas biomateriālu inovāciju un attīstības centrā,» tikšanās rezultātus vērtē L. Eliņa.

RTU ir pozicionējusi sevi par trešās paaudzes universitāti, kas nodarbojas ne tikai ar studentu izglītošanu un pētniecību, bet nodrošina arī zinātnes sasniegumu pārnesi tautsaimniecībā, tā veicinot valsts ilgtspējīgu attīstību, izaugsmi un konkurētspējas nodrošināšanu. RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra mērķis ir sekmēt RTU attīstību un izaugsmi inovāciju un tehnoloģiju pārneses jomā un paaugstināt intelektuālā potenciāla atpazīstamību un konkurētspēju, kā arī veicināt labvēlīgas, inovācijām un jaunām tehnoloģijām atvērtas vides veidošanu.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs