Inovāciju un tehnoloģiju pārneses simpozijs Bratislavā

Laikā no 20.-24. septembrim Bratislavā, Slovākijā norisinājās starptautisks simpozijs inovāciju un tehnoloģiju pārneses jomā, kas tika veltīts sadarbības veicināšanai ar Ķīnas tautas republiku.

Pasākumu organizēja Slovākijas Izglītības, pētniecības, zinātnes un sporta ministrija sadarbībā ar Ārlietu ministriju un tajā piedalījās vairāk kā 50 dalībnieku. Ar sadarbības iespēju piedāvājumu no Rīgas Tehniskās universitātes puses piedalījās Inovāciju un Tehnoloģiju pārneses centra pārstāvis Renārs Reklaitis. Būtiski, ka simpozija ietvaros bija iespēja nodibināt kontaktus ar Ķīnas tautas republikas ministriju pārstāvjiem tehnoloģiju pārneses jomā, kas dos iespējas nākotnē meklēt uzticamus sadarbības partnerus.

Simpozija ievadā tika prezentētas Slovākijas zinātnes un pētniecības institūcijas, inovāciju sistēma, kā arī dažādas atbalstošās struktūras. Jāatzīmē, ka valsts ekonomikas pamatā ir automobiļu un ar to saistītās industrijas, kā rezultātā arī zinātnieku darbības virzieni ir cieši saistīti ar šo nozari. Nākamajās dienā norisinājās praktiskās vizītes dažādās Slovākijas pilsētās – Trenčinā, Žilinā un Nitrā, kurās tika iepazīstināts ar bioekonomiku un biotehnoloģiju attīstību reģionos. Šīs jomas īpaši interesēja Ķīnas delegācijas pārstāvjus, jo pārtikas drošība un atkritumu pārstrāde šobrīd ir viens no lielākajiem valsts izaicinājumiem.

Renārs Reklaits, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs