Būtiski pieaudzis RTU iesniegto patentu pieteikumu skaits

RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
11.01.2023.

2022. gadā RTU zinātnieki kopumā ir pieteikuši 27 patentus, kas ir augstākais rādītājs pēdējos septiņos gados. No 27 patentu pieteikumiem 25 ir Latvijas patentu pieteikumi, viens Eiropas patentu pieteikums un viens starptautisks (PCT) patenta pieteikums. 2022. gadā ir saņemti 19 patenti.

Fakultātes ar lielāko patentu pieteikumu skaitu ir Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte, kas ir pieteikusi astoņus Latvijas patentus, un Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte ar septiņiem pieteikumiem, kuru skaitā ir arī Eiropas patenta pieteikums un PCT patentu pieteikums. Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātei ir arī lielākais reģistrēto patentu skaits – reģistrēti desmit patenti.

Būvniecības inženierzinātņu fakultāte iesniegusi četrus patentu pieteikumus. Elektronikas un telekomunikāciju fakultātei un Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātei katrai ir trīs patentu pieteikumi.

2022. gadā RTU pievienojās Latvijas Jūras akadēmija, kura 2022. gadā ir iesniegusi divus patentu pieteikumus.

Iezīmējas pozitīva tendence jauno zinātnieku iesaistē zinātņietilpīgu risinājumu izstrādē. 2022. gadā 30 % no patentu pieteikumiem bija pēcdoktorantūras projektos izstrādāto izgudrojumu patentu pieteikumi. Tāpat ir pieaudzis patentu pieteikumu skaits, kurus RTU pieteica kopā ar Latvijas vai ārvalstu sadarbības partneriem.

RTU intelektuālā īpašuma aizsardzība un pārvaldību nodrošina Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs.