RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centram 15: izveidota stabila valorizācijas atbalsta sistēma

Piecpadsmit gadu laikā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs izveidojis efektīvu un plašu instrumentu kopumu, lai veicinātu zinātnisko pētījumu pārtapšanu tirgū pieprasītos inovatīvos produktos un pakalpojumos, tā atbalstot zinātniekus un sekmējot Latvijas tautsaimniecības globālo konkurētspēju.

RTU jau pirms 160. gadiem tika dibināta, lai attīstītu industrializāciju un veidotu Latvijā industriālo un zinātnes eliti. Ciešā sadarbība ar industriju un pasaules redzējums RTU vienmēr ir bijis būtisks, lai palīdzētu sekmēt tautsaimniecības attīstību un paaugstināt biznesa kapacitāti. Arī šobrīd interese par RTU zinātnieku radītajām tehnoloģijām un risinājumiem materiālzinātnes un ķīmijas, mašīnbūves, mehānikas, būvniecības, enerģētikas, vides, elektrotehnikas, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas un citās jomās ir gan Latvijas, gan ārvalstu uzņēmumiem, un šīs intereses rosināšanā, vairošanā un materializēšanā liela loma ir RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centram (ITPC).

Valorizācija kā stratēģiskais mērķis

ITPC atbalsta RTU zinātnieku iesaisti valorizācijas aktivitātēs, īsteno universitātes intelektuālā īpašuma pārraudzību un aizsardzību, veicina inovāciju un tehnoloģiju pārneses attīstību, nodrošinot zinātnisko pētījumu rezultātu īstenošanu komerciāli pielietojamā veidā, kā arī cieši sadarbojas ar industriju. Piecpadsmit gadu laikā ir izveidota funkcionējoša sistēma ar detalizētām un profesionāli vadītām procedūrām, kas nes labus rezultātus, un ko novērtē kā zinātnieki un uzņēmēji, tā citas pētniecības un augstākās izglītības iestādes, vietējās un starptautiskās organizācijas.

«Ir svarīgi noteikt skaidru valorizācijas aktivitāšu ietvaru, bet tai pašā laikā būt pietiekami elastīgiem, jo vide ir mainīga. Mums tas ir izdevies,» pauž ITPC direktore Laila Eliņa.

Centrs tika izveidots 2007. gadā pēc RTU rektora akadēmiķa Leonīda Ribicka iniciatīvas. Iepazīstot Eiropas un pasaules vadošo universitāšu pieredzi un redzot, kādu pievienoto vērtību rada inovāciju un tehnoloģiju pārneses centri, viņš saredzēja nepieciešamību RTU veidot šādu struktūrvienību. «Universitātes vadības atbalstam un nākotnes redzējumam, definējot valorizāciju par vienu no RTU stratēģiskajiem mērķiem, ir izšķirīga loma šī procesa attīstībā,» viņa turpina.

«Šodien, redzot universitātē paveikto tehnoloģiju un zināšanu pārneses jomā, man ir liels gandarījums. Sasniegtais pierāda, ka no idejas ar neatlaidību, spēcīgu komandu un vēlmi attīstīties var izveidot tādus pašus vai pat labākus atbalsta mehānismus, kā citās Eiropas augstskolās,» teic RTU rektors Leonīds Ribickis. Veiksmīga darba pamatā ir profesionāla un kompetenta komanda, kas nav būtiski mainījusies no centra izveides brīža. «Mūsu jomā zināšanas ir ārkārtīgi specifiskas, tās ir veidotas ilgā laika posmā un arvien tiek papildinātas. Nav iespējams, tā teikt, ielēkt no malas un kompetenti sniegt pakalpojumus zinātniekiem, jo intelektuālais īpašums ir ļoti sensitīva un kompleksa joma. Centra lielākā vērtība ir kolēģi, kuriem ir vienota izpratne un vērtību sistēma – mēs strādājam universitātei un mūsu zinātniekiem. Mēs vienmēr būsim par viņiem. Tādēļ esmu jo īpaši priecīga, ka šo 15 gadu laikā mums ir izdevies izveidot uzticības pilnas attiecības ar zinātniekiem,» atzīst L. Eliņa.

Centrs uztur ciešas attiecības arī ar Latvijas Republikas Patentu valdi, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Pasaules intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO), Eiropas Patentu biroju (EPO), Eiropas Patentu informācijas centru (PATLIB) un Eiropas zināšanu pārneses profesionāļu asociāciju (ASTP), kā arī dažādiem uzņēmumiem un pētniecības organizācijām. Tas vairo ITPC darbinieku kompetenci un ļauj nodrošināt RTU pētniekiem un studentiem arvien kvalitatīvākas apmācības, konsultācijas un sadarbības iespējas, kas sekmē tehnoloģiju pārnesi no laboratorijas uzņēmējdarbības vidē.

Tehnoloģiju licencēšana

«RTU veiksmīgi darbojas tehnoloģiju komercializācijas jomā. Šobrīd spēkā ir septiņpadsmit licences līgumi, tie nes ieņēmumus, turklāt šis gads ir bijis īpaši produktīvs ar deviņiem noslēgtiem līgumiem. Varam lepoties, ka esam aktīvākā universitāte Latvijā licencēšanas ziņā. Jāsaka, ka licencēšana nav vienkāršs process, ITPC ir ieguldījis daudz laika, zināšanu un pūļu, lai izveidotu un ieviestu dzīvē licencēšanas sistēmu, par spīti ierobežojumiem un nepilnībām likumdošanā,» atzīst direktore. Ir izstrādāts detalizēts licencēšanas process  – licencēšanas procesa ceļa karte, kas soli pa solim zinātniekiem skaidro licencēšanas procesa norisi. Katram solim ir izstrādāta dokumentu pakete.

ITPC organizē visu procesu no licences objekta identificēšanas līdz izsoles organizēšanai, dokumentācijas sagatavošanai un līguma slēgšanai, nodrošinot individuālu pieeju un risinājumus. Šobrīd tiek attīstīta arī licences līgumu datu bāze, kas ļauj labāk pārvaldīt sadarbību ar uzņēmumiem pēc licences līguma noslēgšanas. Tajā tiek apkopota informācija par RTU noslēgtajiem licenču līgumiem un tehnoloģiju pārdošanas līgumiem no 2013. gada.

«Centrs ir izveidojis un ieviesis veiksmīgu tehnoloģiju pārneses sistēmu, kas nodrošina intelektuālā īpašuma komercializēšanu un ietver atbalsta instrumentus tehnoloģisko jaunuzņēmumu izveides veicināšanai. Ir nepieciešams turpināt pilnveidot zinātnes komercializācijas atbalsta programmas, un attīstīt cilvēkresursus un infrastruktūru, kas palīdz zinātniekiem pārveidot idejas produktos un nodrošināt inovāciju plūsmu tautsaimniecībā,» uzsver RTU Zinātņu prorektors Tālis Juhna. Tehnoloģiju licencēšanu aktivizējusi LIAA administrētā programma «Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai». Tā veicināja zinātnieku interesi par komercializāciju – pieejamais atbalsts ļāva daudzas tehnoloģijas attīstīt līdz tādam tehnoloģiju gatavības līmenim, par kuru jau ir interese tirgū. Dalībai tehnoloģiju pārneses programmā atsaukušās 53 RTU pētnieku komandas ar 71 ideju. Atbalstu komercializācijas stratēģijas un tehniski ekonomiskās priekšizpētes izstrādei saņēmušas 22, bet finansējumu pētniecībai un attīstībai, un komercializācijai – 12 komandas. Kopējais piesaistītais finansējums pētniecības rezultātu komercializācijai ir ap 3,9 milj. eiro.

Ar programmas atbalstu attīstīta tiešsaistes dzeramā ūdens kvalitātes monitoringa un agrīnas brīdināšanas sistēma, dabisks termoiepakojums no lignocelulozes biomasas, daudzrobotu sistēmas industriālu telpu uzkopšanai, zivju uzturam piemērotas Omega-3 eļļa no ražošanas blakusproduktiem utt.

L. Eliņa vērtē, ka šī programma ir vērtīga mācību stunda gan zinātniekiem, gan tehnoloģiju pārneses profesionāļiem. Daudziem zinātniekiem tā ļāva pirmo reizi pa īstam saprast, ko nozīmē komercializācija un ka nepieciešams domāt par savu ideju kā preci – kas notiek tirgū, kāds ir pieprasījums, idejas potenciāls utt. Tā mācīja zinātniekiem runāt ar uzņēmumu pārstāvjiem, lai saprastu, kas patērētājam patiešām ir nepieciešams un kā savu ideju pilnveidot atbilstoši tirgus vajadzībām. RTU pieredzē ir vairāki gadījumi, kad komunikācijā ar industriju ir mainīts idejas fokuss.

Papildu informācija par intelektuālā īpašuma izsolēm, tehnoloģiju licencēšanu un tehnoloģiju pārneses programmām.

Līdz pat 150 līgumpētījumiem ik gadu

Sadarbība ar industriju notiek arī citās formās – tiek īstenoti līgumdarbi, kopīgi pētniecības projekti, vieslekcijas, studentu prakses, mentoringa programmas utt. Katru gadu RTU realizē vidēji 110–150 līgumpētījumus ar uzņēmumiem, kas ienes ap diviem milj. eiro. «Lielākā daļa šo līgumpētījumu tiešā veidā ir zināšanu pārnese, jo pēc uzņēmumu pasūtījuma tiek radītas jaunas tehnoloģijas, risinājumi un uzlabojumi. Pēdējo gadu laikā mums ir bijusi sadarbība ar vairāk nekā 500 dažādiem uzņēmumiem, kas apliecina industrijas uzticēšanos universitātes kompetencei,» skaidro L. Eliņa.

Visbiežāk uzņēmumu un organizāciju vajadzībām tiek veikti pētījumi, izstrādātas jaunas tehnoloģijas vai produkti, veiktas materiālu analīzes, mērījumi un testi. Tos īsteno visas fakultātes, neatkarīgās laboratorijas un Zinātnes un inovāciju centrs, visaktīvāk – Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte (MLĶF). 82% visu līgumdarbu tiek veikti dažādu nozaru un izmēra Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem, piemēram, AS «Olainfarm», «Grindeks», AS «Latvijas valsts meži», SIA «Sakret», AS «Valmieras stikla šķiedra», SIA «Latvijas Mobilais Telefons», AS «Latvenergo», SIA «Lursoft IT» utt. Sadarbība notiek arī ar valsts un pašvaldības iestādēm, citām augstākās izglītības un zinātniskajām institūcijām.

«Nodrošinām informāciju un konsultācijas par RTU zinātnieku kompetencēm, pētījumu virzieniem, tehnoloģijām, ekspertu atlasi, kontaktus, sekojam līdzi sadarbības norisei, lai tā izvērstos abpusēji veiksmīga, organizējam vizītes RTU un uzņēmumos, lai veicinātu industrijas un akadēmisko sadarbību,» stāsta L. Eliņa. Centra administrētajā līgumdarbu datu bāzē reģistrēti vairāk nekā 1000 līgumdarbu, ko RTU struktūrvienības veikušas Latvijas un ārvalstu partneriem kopš 2014. gada. Centrs atbildīgs arī par vispārējās sadarbības līgumu slēgšanu, uztur un administrē arī sadarbības līgumu un partnerinstitūciju datubāzi. Pēdējā apkopota informācija par visiem RTU sadarbības partneriem, ar kuriem ir noslēgti Latvijas vispārīgās sadarbības līgumi, īstenoti līgumdarbi vai pieteikti kopīgi patenti. Šobrīd šādu partneru ir vairāk nekā 800.

Vairo izpratni un atbalsta

ITPC attīsta un administrē arī RTU patentu datu bāzi, kurā tiek reģistrēti un apkopoti  RTU zinātnieku patenti, kopš 2007.gada.

Pērn RTU iesniedza 22 patentu pieteikumus, saņēma 19 Latvijas un vienu Eiropas patentu. Lielākais patentu pieteikumu skaits pērn nāca no Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes (EVIF), savukārt vislielāko patentu skaitu saņēma MLĶF zinātnieku tehnoloģijas – astoņus Latvijas un vienu Eiropas. Kopumā ITPC uztur spēkā 91 Latvijas un četrus Eiropas patentus. Arī te dominē MLĶF ar 41 Latvijas un diviem Eiropas patentiem.

Sasniegumus valorizācijas jomā sekmē izpratnes veidošana par tehnoloģiju pārnesi un intelektuālā īpašuma jautājumu nozīmi zinātniekos un studentos, dažādu skaidrojošu materiālu izstrāde, konsultācijas, apmācības un atbalsts intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumos, tai skaitā patentu, dizainparaugu un preču zīmju pieteikumu sagatavošanā un iesniegšanā. ITPC sadarbībā ar patentpilnvarnieku Arti Kromani no SIA «Pētersona patents – AAA Law» ir izstrādājis arī vadlīnijas intelektuālā īpašuma aizsardzībai, licencēšanai vai pārdošanai zinātniekiem un akadēmiskajam personālam.

Īpašs skaidrojošs materiāls, kas ļauj izzināt gan ar savu jaunradi saistītās tiesības un iespējas, gan arī pienākumus, tapis arī studentiem.

Lai izceltu aktīvākos zinātniekus un studentus, kā arī sekmētu praktiski pielietojamu tehnoloģiju attīstību un sadarbību ar industriju, ITPC ik gadu rīko konkursu «RTU Gada balva valorizācijā» un «RTU Studenta gada balva valorizācijā». Šogad balvas saņēma MLĶF Polimērmateriālu institūta profesors Remo Merijs-Meri un EVIF doktorantūras studente un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta pētniece Ilze Vamža.

L. Eliņa saka lielu paldies ikvienam par veiksmīgu līdzšinējo sadarbību un aicina arī turpmāk zinātniekus, studentus, fakultāšu un struktūrvienību administrāciju aktīvi sadarboties un izmantot centra piedāvātos pakalpojumus un atbalstu.