Stiprina Baltijas valstu tehnoloģiju pārneses attīstību

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā oktobra nogalē norisinājās Baltijas valstu konference par tehnoloģiju pārneses jautājumiem, ko rīkoja Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācija (WIPO), Lietuvas Patentu birojs un Baltijas valstu zinātnisko institūciju tehnoloģiju pārneses centri (TTO).

Konferencē piedalījās Baltijas valstu tehnoloģiju pārneses tīkla pārstāvji no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, kā arī WIPO amatpersonas un eksperti. Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) šajā nozīmīgajā pasākumā pārstāvēja Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra direktore Laila Eliņa un centra tehnoloģiju pārneses eksperte Lita Lazdiņa. RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centru ar WIPO vieno cieša sadarbība jau 10 gadu garumā, līdz ar to ir patiess gandarījums par sasniegto un jaunu sadarbības iespēju paplašināšanos Baltijas reģionā, kā arī starptautiskajā vidē.

Pasākuma laikā tika parakstīts sadarbības memorands starp WIPO un Baltijas valstu Nacionālajiem Tehnoloģiju pārneses centru tīkliem par turpmāku sadarbības paplašināšanu. Tajā noteiktas tādas sadarbības jomas kā pētnieku un tīkla dalībnieku prasmju un spēju stiprināšana, palīdzība intelektuālā īpašuma aizsardzībā, zinātniskās jaunrades plašākas pieejamības nodrošināšana un citas.

Konferences dalībnieki diskutēja inovācijām un tehnoloģiju pārnesi kā būtisku attīstības virzītājspēku Baltijas reģionā, kā arī dalījās ar ambicioziem nākotnes mērķiem, kas sniegtu iespēju Baltijas Tehnoloģiju pārneses centru tīklam kļūtu par pamanāmu un būtisku spēlētāju pasaules tehnoloģiju pārneses laukumā.

Atklājot konferenci, WIPO intelektuālā īpašuma un inovāciju ekosistēmu sektora ģenerāldirektora vietnieks Marko Alemans pauda gandarījumu par produktīvo sadarbību ar Baltijas valstu kolēģiem, izceļot tehnoloģiju pārneses un intelektuālā īpašuma jomas izaugsmi mūsu reģionā.

Latvijas Patentu valdes direktora vietnieks Ēriks Rēķis uzrunā konferences dalībniekiem savukārt sacīja: “Mūsdienās inovācijas un tehnoloģiju pārnese ir būtiskas katras valsts un sabiedrības attīstībai un labklājībai. Nacionālie centri ir dzinējspēks jaunāko zinātnes un tehnoloģiju sasniegumu efektīvai izmantošanai. Inovāciju un tehnoloģiju pārneses atbalsta struktūras Baltijā darbojas, lai sniegtu stimulus, iedrošinājumu un palīdzību izgudrotājiem, uzņēmējiem un inovatīviem uzņēmumiem, kā arī komercializētu jaunus izgudrojumus, produktus un pakalpojumus. Mūsu sadarbība ir efektīvākais veids, kā gūt nepieciešamo informāciju, zināšanas un praktiskās iemaņas tehnoloģiju pārneses un intelektuālā īpašuma jomā.”

Kā norādīja viena no konferences organizatorēm, Lietuvas Republikas Valsts Patentu valdes direktore Irina Urbone, lai zinātniskie pētījumi un to rezultāti tiktu mērķtiecīgāk izmantoti sabiedrības labā, nepieciešams stiprināt zināšanu un tehnoloģiju nodošanu un intelektuālā īpašuma pārvaldību. “Nesenā WIPO aptaujā, kurā piedalījās zinātnieki, pētnieki un TTO tīklu dalībnieki no 88 valstīm, atklājās, ka viens no šķēršļiem pētniecības komercializācijai un tehnoloģiju nodošanai ir ierobežotie stimuli. Tāpēc, lai aktivizētu patentēšanas, intelektuālā īpašuma aizsardzības un zinātnisko pētījumu komercializācijas posmus, ir jārada konkrēti pasākumi un stimuli, kas motivē zinātniekus aktīvāk iesaistīties”, sacīja I. Urbone.

Šī gada sākumā tika izveidots Baltijas TTO tīkls, kas ir pirmais šāds tīkls pasaulē un kura mērķis ir veicināt zināšanu un tehnoloģiju pārnesi, dalīties savā starpā ar informāciju un ar sabiedrību, kā arī veidot profesionālas attiecības ar ārvalstu tīkliem un partneriem.

| Informācija sagatavota sadarbībā ar Patentu valdi un Latvijas universitāti.