Pasniegtas 2021. gada Rīgas Tehniskās universitātes valorizācijas balvas

Svinot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 159. dzimšanas dienu, tika godināti izcilākie RTU zinātnieki un studenti. Pasniedzot valorizācijas balvas, jau piekto gadu godinām zinātniekus un studentus par nozīmīgu ieguldījumu inovatīvu risinājumu un tehnoloģiju attīstībā, to popularizēšanā un aktīvu sadarbību ar industriju.

2021. gadā «RTU Gada balvu valorizācijā» saņēma RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāns Agris Ņikitenko. A. Ņikitenko savos pētījumos koncentrējas uz autonomu intelektuālu robotu izstrādi. 2021. gadā A. Ņiketnko vadībā ir realizēts projekts «Daudzu robotu sistēmas industriālu telpu uzkopšanai», kā rezultātā ir noslēgts licences līgums. Sadarbībā ar industriju ir realizēti vairāki nozīmīgi līgumdarbi, kā arī izveidota ilgtermiņa sadarbība ar vadošiem industrijas pārstāvjiem, tai skaitā «Latvijas Mobilais Telefons», «Mobilly», «SAF Tehnika» un «T2T». A. Ņikitenko devis nozīmīgu ieguldījumu robotikas attīstībā Latvijā.

Savukārt 2021. gada «RTU Studenta gada balvu valorizācijā» saņēma RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes doktorante Kristīne Irtiševa. K. Irtiševa ir izstrādājusi inovatīvu tehnoloģiju augsnes bagātināšanai, izmantojot Latvijas purva bagātību – kūdru. Lai attīstītu zinātņietilpīgu biznesa ideju, viņa ir piedalījusies RTU studentu inovāciju grantu programmā un veiksmīgi startējusi Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Universitātes kopīgi veidotā «Universitāšu inkubatorā». Šogad K. Irtiševa ir dibinājusi jaunuzņēmumu «Humico».

Lepojamies ar laureātiem un sakām paldies visiem nominantiem!

| Ineta Portnova, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs