Kosmiskā Zinātnieku nakts RTU

25. septembrī otro gadu pēc kārtas Rīgas Tehniskajā universitātē norisinājās pasākums «Zinātnieku nakts». Galvenās aktivitātes, kuru tēma šogad bija «Cilvēks un kosmoss», notika RTU Būvniecības fakultātē un RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā.

RTU Būvniecības fakultātes Materiālu un konstrukciju institūts Zinātnieku nakts laikā tika pārvērsts kosmodromā – apmeklētājiem bija iespēja piedalīties raķešbūves plenērā ar regulāriem raķešu palaišanas startiem, šo iespēju ar lielu interesi un neviltotu sajūsmu izmantoja gan lieli, gan mazi entuziasti.

Tāpat pasākuma apmeklētāji atraktīvu gidu pavadībā varēja doties ekskursijās uz laboratorijām, kā arī izmēģināt dažādas iekārtas, ko pētnieki ikdienā izmanto kosmosa kuģu materiālu pētījumu veikšanai, piedalīties interaktīvā spēlē dažādu konstrukcijās paslēptu dārgumu meklēšanā un noteikšanā.

Savukārt RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā Zinātnieku nakts apmeklētāji veidoja paši savu «zvaigžņu lietu», varēja aplūkot unikālas pētniecības iekārtas, risināt krustvārdu mīklas un atjautības testus, kā arī noklausīties zinātniskas prezentācijas un noskatīties populārzinātnisku filmu «Ūdens resursi uz planētas Zeme».

Zinātnieku nakts pasākumu Rīga Tehniskajā universitātē rīkoja Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs, sadarbībā ar BF Materiālu un konstrukciju institūtu un RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centru. Pasākuma organizatori ir gandarīti par plašo apmeklētāju skaitu un to aktīvo līdzdalību piedāvātajās aktivitātēs.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Septembra pēdējā piektdienas vakarā šādi pasākumi notiek 30 Eiropas valstīs un vairāk kā 150 pilsētās. Latvijā Zinātnieku nakts pasākums vienlaicīgi notika piecās pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs