RTU zinātniece izstrādā tehnoloģiju, kas palīdz mājai sevi sasildīt

Foto: pixabay.com

Raksta autors: RTU sabiedrisko attiecību departaments
Publikācijas datums: 03.10.2019.
www.rtu.lv

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta zinātniece Ruta Vanaga pēta vaļu un jūraszvaigžņu anatomiju, lai varētu būvēt ēkas, kas rudenī un pavasarī spētu pašas sevi sasildīt ar saules enerģiju vien. Par saviem pētījumiem viņa stāsta 3. oktobra žurnālā «Ir».

Zinātniece stāsta, ka Latvijā ēkas rada 40% no visiem siltumnīcas efekta gāzu (SEG) izmešiem, ja ņem vērā visu to dzīves ciklu, sākot no enerģijas, kas nepieciešama materiālu ražošanā, būvniecību, ekspluatāciju, apkuri vai kondicionēšanu vasarā un beidzot ar nojaukšanu. Ruta izstrādā tehnoloģiju, kas ļautu ēkas sienu padarīt par apkures elementu, turklāt tādu, kas neprasa enerģijas pievadi, ja neskaita saules gaismu.

Tehnoloģijas izstrādē viņa iedvesmojusies no dzīvnieku pasaules, konkrēti, no vaļa, kuru silda zemādas tauku slānis. Ruta vaļa tauku slāni mēģina aizstāt ar parafīnu, kas, sasniedzot kušanas temperatūru, uzkrātu enerģiju, ko dienā novada īpašā akumulācijas tvertnē, bet, saulei rietot, nogādā atpakaļ telpā. Nekādu rēķinu, nekāda piesārņojuma videi, nekādu izmešu.

«Siena šobrīd ir siltuma zudumu nesēja, bet mēs gribam panākt, lai tā ir enerģijas pārnesēja no ārpuses uz iekšpusi. Ziemā pie mums, protams, saules radiācijas ir mazāk, tas būtu grūti. Uzkrāt vasarā ziemai? Vispār pasaulē ir piemēri, kur enerģiju sezonāli uzkrāj,» stāsta Ruta.