Parakstīts līgums par RTU zinātnieku radītas tehnoloģijas komercializēšanu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ar uzņēmumu «Conelum» noslēgusi licences līgumu, kas paredz, ka universitātē izstrādātā inovatīvā metode operatīvai rauga un pelējuma sēnīšu konstatēšanai piena produktos tiks ieviesta ražošanā un tehnoloģija nonāks industrijā.

RTU pētnieki profesora Tāļa Juhnas un Lindas Mežules vadībā ir izstrādājuši metodi, kas ļauj īsā laikā – 30 minūtēs – konstatēt pelējuma un rauga sēnīšu klātbūtni piena produktos. Salīdzinājumam šobrīd industrijā izmantotās metodes to nodrošina 48 stundu laikā, dažkārt pat ilgāk.

Metodes līdzautore Linda Mežule stāsta: «Ūdens inženierijas un tehnoloģijas laboratorijā, strādājot zinātniskajos projektos, ar līdzīgām metodēm eksperimentējam jau apmēram desmit gadu, tāpēc ir liels prieks, ka viens no šiem zinātniskajiem projektiem ies plašumā. Tehnoloģija būs ļoti noderīga piena pārstrādes uzņēmumiem – tā ir ērta un ļoti ātra, salīdzinot ar šobrīd pārtikas diagnostikā lietotajām metodēm.»

«Līguma parakstīšana ir pierādījums tam, ka spējam radīt zinātniski augstvērtīgas idejas un universitāte var sekmīgi piedalīties to komercializēšanas procesā. Pati tehnoloģija ir puse no panākumiem, liels darbs jāiegulda produkta izstrādei atbilstoši tirgus prasībām, šajā procesā sapratām, ka ne vienmēr zinātnisku ideju iespējams komercializēt sākotnēji iecerētajā veidā, turklāt – visa pamatā nepieciešama biznesa pieeja. Liels paldies RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centram par atbalstu un šā projekta realizēšanā ieguldīto apjomīgo darbu,» saka RTU Zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Tehnoloģijas komercializēšanas līgums tika parakstīts, aktīvi sadarbojoties RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centram (ITPC) un Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras laboratorijai.

Kā norādīja RTU ITPC pārstāvis Renārs Reklaitis: «Mūsu uzdevums idejas sekmīgai virzīšanai tirgū bija tās biznesa plāna izstrāde, kā arī sadarbības partneru un investoru atrašana. Esam gandarīti par gala rezultātā noslēgto līgumu un ļoti ceram, ka šis veiksmes stāsts mudinās citus zinātniekus aktīvāk veidot universitātē spin-off uzņēmumus, lai industrijā ieviestu jaunas un inovatīvas RTU tapušas tehnoloģijas.»

Elīna Karaseva, RTU Zinātņu prorektora dienests

ERAF logo