Rīgas Tehniskā universitāte un Patentu valde sadarbosies izgudrojumu komercializācijā

pv_sadarbiba_3

Lai celtu studentu un pētnieku izpratni par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību un tā nozīmi izgudrojumu veiksmīgā komercializācijā, Latvijas Republikas Patentu valde (PV) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) 24. martā, noslēdza sadarbības līgumu.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis: «Latvijas konkurētspēju nākotnē noteiks spēja sadarboties pētniekiem un uzņēmējiem. Lai efektīvi komercializētu un aizsargātu zinātnisko jaunradi, ir nepieciešama abpusēja izpratne par intelektuālā īpašuma nozīmi un iespējām. Lai arī 80% Eiropas studentu atzīst, ka zināšanas par intelektuālo īpašumu būtiski noderēs karjeras veidošanā, tikai 40% studentu uzskata, ka viņu zināšanas ir pietiekamas. Tāpēc esam priecīgi par noslēgto sadarbības līgumu ar RTU, kas ir līdere patentu pieteikumu skaita ziņā Latvijā. Līguma mērķis ir padarīt efektīvāku sadarbību ar uzņēmējiem, kas ir nozīmīga patentu komercializācijas procesa sastāvdaļa.»

Līguma ietvaros abas puses vienojās sadarboties sekojošos virzienos – intelektuālā īpašuma, izglītības, zinātniskās darbības un inovāciju jomā, kā arī starptautiskajā sadarbībā.

RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa: «RTU nākotnes attīstība balstās trešās paaudzes universitātes koncepcijā, kas apvieno pētniecības, studiju un tautsaimniecības attīstību veicinošus procesus. Paralēli studiju procesam, universitātē notiek ļoti aktīva pētnieciskā darbība, liela daļa ir veltīta tieši praktiskam jaunu zināšanu pielietojumam, tātad, jaunu produktu vai tehnoloģiju radīšanai un ieviešanai, kā rezultātā visā komercializācijas procesā svarīgu lomu spēlē intelektuālā īpašuma jautājumi, kas palīdz aizsargāt mūsu izgudrojumus un paaugstināt to konkurētspēju globālā tirgū. Mēs viennozīmīgi esam gandarīti par noslēgto sadarbības līgumu, tas ļaus mums sadarboties vēl ciešāk un produktīvāk.»

Lai veicinātu studējošo zināšanas par intelektuālo īpašumu, puses sadarbosies mācību materiālu sagatavošanā, kā arī rīkos RTU akadēmiskā personāla zinātniskās un metodiskās kvalifikācijas paaugstināšanas apmācības, tādējādi sekmējot studiju kvalitātes paaugstināšanu. Tāpat ir plānots izveidot RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra sastāvā RTU Patentu informācijas (PATLIB) centru, lai sniegtu plašāku inovāciju atbalsta pakalpojumu klāstu.

Izglītības, zinātniskās darbības un inovāciju jomā PV un RTU veicinās pieredzes apgūšanu un apmaiņu, organizēs konferences, seminārus un izstādes. Pirmais seminārs ar ekspertiem no Eiropas Patentu Akadēmijas norisinājās jau šodien, uzreiz pēc līguma parakstīšanas.

Starptautiskās sadarbības jomā PV veicinās komunikāciju ar starptautiskiem sadarbības partneriem – Eiropas PATLIB centriem, Eiropas Patentu biroju, Iekšējā tirgus saskaņošanas biroju un citiem partneriem.

Lai palielinātu izpratni par intelektuālo īpašumu Eiropas universitātēs, izveidotu un harmonizētu apmācību infrastruktūru, 2007. gadā tika uzsākts Eiropas mēroga projekts «Intelektuālā īpašuma zināšanu izplatīšana universitātēs», kurā iesaistījās arī Latvijas Republikas Patentu valde. Projekta rezultātā izveidojās intelektuālā īpašuma pasniedzēju tīkls un notikušas neskaitāmas pasniedzēju apmācības un diskusijas par intelektuālā īpašuma apmācību ieviešanu augstskolās.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs