RTU dominē LIAA iesniegto komercializācijas projektu pieteikumu skaita ziņā

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) iesniegusi 19 projektu pieteikumus Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētās programmas «Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai» otrajā atlases kārtā.

Salīdzinot ar citām Latvijas augstskolām un pētniecības organizācijām, RTU iesniegusi vislielāko pieteikumu skaitu. Kopumā iesniegti 66 komercializācijas projektu pieteikumi, no tiem 29% nāk no RTU. RTU seko Latvijas Universitāte un Elektronikas un datorzinātņu institūts.

Otrajā projektu iesniegšanas kārtā visaktīvāk sevi pieteikuši RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes pētnieki. Komercializējamas idejas piedāvājuši pētnieki arī no citām fakultātēm – Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas, Mašīnzinību, transporta un aeronautikas, Būvniecības inženierzinātņu, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas un E-studiju tehnoloģiju un humanitāro zinātņu fakultātes, informē RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa

LIAA administrētā programma «Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai» vērsta uz pētniecības organizāciju īpašumā esošu pētniecības rezultātu komercializāciju Latvijā vai ārvalstīs ar nolūku palielināt pētniecības organizāciju ienākumus no pētījumu rezultātu komercializēšanas, vai pārvēršot pētījumu rezultātus veiksmīgā uzņēmējdarbībā.

Komercializācijas projektu ietvaros LIAA sniedz atbalstu tehniski ekonomiskā priekšizpētes veikšanai, komercializācijas stratēģijas sagatavošanai, rūpnieciskiem pētījumiem, eksperimentālām izstrādnēm, dalībai starptautiskajās izstādēs, kontaktbiržās, konferencēs (semināros) ārvalstīs, individuālās vizītēs, dalībai LIAA organizētajos nacionālajos stendos un tirdzniecības misijās, rūpniecisko īpašumtiesību nostiprināšanai – izgudrojuma patentu pieteikumu sagatavošanai, reģistrācijai un uzturēšanai spēkā -, komercializācijas piedāvājumu sagatavošanai, tai skaitā ekspertu piesaistei komercializācijas piedāvājuma virzīšanai tirgū un ekspertu piesaistei licences un citu intelektuālā īpašuma nodošanas līgumu sagatavošanai. Programma tiek īstenota ar Eiropas reģionālā attīstības fonda un valsts budžeta līdzekļu finansējumu

Pirmajā kārtā tika iesniegti 40 komercializējamu projektu pieteikumi, bet apstiprināti – desmit. Starp apstiprinātajiem trīs ir RTU pētnieku projekti.

| Lāsma Vaivare, RTU Sabiedrisko attiecību departaments