Ķīnas un Eiropas sadarbības veicināšana inovāciju un viedo tehnoloģiju attīstībā

No 2017. gada 14.-19. novembrim Šanhajā un Šeņžeņā (Ķīna) norisinājās vairāki pasākumi, kas tika veltīti zinātnei, tehnoloģijām un inovācijām, kā arī sadarbības veicināšanai starp Eiropu un Ķīnu.

Šanhajā notika Think Tank seminārs veltīts zinātnei, tehnoloģijām un inovācijām «Ražošanas nākotne», pasākumu organizēja Dragon-STAR Plus projekts, kura mērķis ir sniegt atbalsta pakalpojumus Eiropas un Ķīnas pētniekiem un politikas veidotājiem, kā arī piedāvāt elastīgu platformu, kas veicina Eiropas un Ķīnas diskusiju inovāciju, sociālās ekonomikas un tehnoloģiju jomā.

Semināra galvenā tēma bija «Industrijas 4.0» attīstības scenāriji dažādās valstīs. Tika iezīmēti izaicinājumi un iespējas, kas rodas palielinoties robotizācijai un automatizācijai. Semināra praktiskajā daļā tika meklētas iespējas «Industrijas 4.0» principus ievies ikdienas darbībā.

Savukārt Šeņžeņā norisinājās «China Hi-Tech Fair & Forum 2017» izstāde (CHTF, www.chtf.com), kas ir lielākā un ietekmīgākā zinātnes un tehnoloģiju izstāde Ķīnā. Izstādei ir liela loma tehnoloģiju sasniegumu komercializācijā, industrializācijā un internacionalizācijā, kā arī ekonomiskās un tehnoloģiskās sadarbības veicināšanā starp Ķīnu un citām valstīm.

Paralēli izstādei, bija iespēja apmeklēt Zhangjiang Science Park, uzņēmumu ZTE Corporation, Southern University of Science and Technology Shenzhen un Shenzhen CRI Innovation Center.

Rīgas Tehnisko universitāti pārstāvēja Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa un projektu vadītāja Ineta Portnova. Universitātes pārstāvjiem vizītes laikā bija lieliska iespēja dalīties pieredzē par inovāciju un tehnoloģiju pārnesi, kā arī veidot kontaktus jaunu internacionālu projektu piesaistei.

| Ineta Portnova, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs