RTU dalība izstādē «Vide un enerģija 2017»

No 2017. gada 19. – 22. oktobrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā norisinājās ikgadējā enerģētikas, energoefektivitātes, infrastruktūras un vides tehnoloģiju izstādē «Vide un enerģija 2017».

No Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) izstādē piedalījās un RTU stendu pārstāvēja 4 struktūrvienības – EEF Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts, EEF Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts, EEF Enerģētikas institūts un BIF Ūdens pētniecības zinātniskā laboratorija. RTU struktūrvienības izstādes apmeklētājus iepazīstināja ar aktuālajiem pētniecības virzieniem, izstrādātajām tehnoloģijām, piedāvātajiem pakalpojumiem un realizētajiem projektiem.

EEF Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts izstādē prezentēja ātrdarbīgu elektroenerģijas mērītāju – dinamiskas elektroenerģijas patēriņa uzraudzības un datu ieguves sistēmas prototipu (DEPUIS), kas paredzēts izmantošanai dinamiskā robotizētā industrijā.

EEF Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts izstādes apmeklētājiem demonstrēja eksperimentus par ēku energoefektivitāti un dūmgāzēm, kas radušās degšanas procesā, un šo gāzu sastāvu.

EEF Enerģētikas institūts izstādes apmeklētājus iepazīstināja ar viedo elektrisko termoakumulācijas sildītāju (Smart Electric Thermal Storage — SETS), kas paredzēts ēku apsildīšanai. Viedais sildītājs, izmantojot automatizētu vadību, ļauj ierīcē uzkrāt siltumenerģiju, kad elektrības cena ir viszemākā, un patērēt to lietotājam vēlamajā laikā.

Savukārt BIF Ūdens pētniecības zinātniskā laboratorija izstādes apmeklētājus informēja par dzeramā ūdens attīrīšanas un kvalitātes uzlabošanas iespējām. Apmeklētājiem bija iespēja apskatīt, kā darbojas ūdens attīrīšanas iekārta un bioreaktors.

Izstāde «Vide un enerģija» ir Baltijā lielākais nozares pasākums, kuru organizē starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT1.

RTU dalību izstādē koordinēja Inovāciju un tehnoloģiju parneses centrs.

Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs