Patentu valde atzinīgi novērtē sadarbību ar Rīgas Tehnisko universitāti

LR Patentu valde
RTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centrs
21.02.2023.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) viesojās Patentu valdes (PV) pārstāvji. Tikšanās mērķis – pārrunāt esošo sadarbību un vienoties par kopīgām aktivitātēm jomas attīstībā. Sanāksmes laikā atzinīgi novērtēta institūciju ilggadīgā un veiksmīgā sadarbība, iepazīts RTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centrs un pārrunāti augstskolai aktuālie intelektuālā īpašuma tiesību  jautājumi. 

Tikšanās laikā pārrunātas sadarbības iespējas pilnveidot zināšanas intelektuālā īpašuma jomā RTU studentiem, mācībspēkiem un zinātniekiem, īstenojot kopīgi veidotas apmācības, kā arī turpināt ieviesto labo praksi organizēt kopīgus izglītojošos seminārus, kas veltīti intelektuālā īpašuma aizsardzības un tehnoloģiju komercializācijas aspektiem. PV direktors Agris Batalauskis tikšanās laikā uzsvēra nepieciešamību nākotnē sadarboties vēl ciešāk un aicināja aktīvāk izmantot Eiropas Patentu iestādes bezmaksas patentmeklējuma dotās iespējas. Tāpat sanāksmes laikā RTU pārstāvji tika iepazīstināti ar jauno PV attīstības vīziju, ietverot PV reorganizāciju, attīstību un starptautisko sadarbību. Plašāka informācija par PV attīstību aprakstīta Patentu valdes darbības stratēģijā 2022. – 2026. gadam.

Tikšanās noslēgumā, novērtējot institūciju ilggadīgo sadarbību, Rīgas Tehniskās universitātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra direktore Laila Eliņa Patentu valdei un direktoram Agrim Batalauskim pasniedza pateicības rakstu par veiksmīgu ilgtermiņa sadarbību, kas devusi būtisku ieguldījumu intelektuālā īpašuma aizsardzības un tehnoloģiju pārneses jomas attīstībā, kā arī veicinājusi zināšanu un labās prakses apmaiņu nacionālajā un starptautiskajā līmenī.

2022. gadā RTU zinātnieki ir pieteikuši kopumā 27 patentus, kas ir augstākais rādītājs pēdējos septiņos gados. No tiem 25 ir Latvijas patentu pieteikumi, viens Eiropas patentu pieteikums un viens starptautisks patenta pieteikums, savukārt saņemti ir 19 patenti. Fakultātes ar lielāko iesniegto patentu pieteikumu skaitu ir Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte, piesakot astoņu Latvijas patentus, un Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte ar septiņiem patentu pieteikumiem, ieskaitot Eiropas patenta un PCT patentu pieteikumu. Lasi vairāk šeit.

RTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centrs  atbalsta RTU zinātnieku iesaisti valorizācijas aktivitātēs, īsteno universitātes intelektuālā īpašuma aizsardzību un pārvaldību, veicina tehnoloģiju un zināšanu pārneses attīstību, nodrošinot zinātnisko pētījumu rezultātu īstenošanu komerciāli pielietojamā veidā, kā arī cieši sadarbojas ar industriju. Labus rezultātus parāda arī centra aktīvā darbība un izveidotais plašais atbalsta instrumentu kopums zinātnieku un studentu intelektuālā īpašuma aizsardzībai.