RTU veiksmīgs starts projektu konkursā – pētniecības rezultātu komercializācijai misijā «Jūra 2030»

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) veiksmīgi startē misijas «Jūra 2030» pētniecības rezultātu komercializācijas konkursā – RTU zinātnieki īstenos trīs no četriem projektiem, kas saņems finansējumu pētniecībai un produktu prototipu izstrādāšanai.

Apstiprināti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētās Tehnoloģiju pārneses programmas projektu konkursa ceturtās kārtas rezultāti. Šajā kārtā tika atlasīti projekti, kuri saskan ar misijas «Jūra 2030» prioritātēm. No desmit iesniegtajiem projektiem atbalstīti četri – trīs īstenos RTU, bet vienu Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātnieki.

RTU projekti, kas tiks realizēti šajā aktivitātē:

  • «Batimetrijas datu pēcapstrādes rīks HEAL», projekta vadītājs – Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāns, Lietišķo datorsistēmu institūta profesors Agris Ņikitenko;
  • «Jaunās paaudzes roņu atbaidīšanas iekārtas komercializācija», projekta vadītājs – Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Radioelektronikas institūta asociētais profesors Dmitrijs Pikuļins;
  • «Vienlaicīga proteīnu un karotinoīdu ražošana funkcionālai zivju barībai (ProCaroFeed)», projekta vadītājs – Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta vadošais pētnieks Krišs Spalviņš.

Misijas «Jūra 2030» ir daļa no Latvijas valsts tēla stratēģijas. Tās pamatmērķis ir risināt ar klimata pārmaiņām, piesārņojumu un aprites ekonomiku saistītus jautājumus, veidojot vidi inovatīvu projektu radīšanai un ilgtspējības nodrošināšanai, vienlaikus pozicionējot Latviju kā valsti, kas piedāvā vietējā pieredzē balstītus risinājumus.

A. Ņikitenko norāda, ka datu apkopošana par veiktajiem zemūdens mērījumiem ostu akvatorijās un citās ūdenstilpēs prasa lielus cilvēkresursus, bet piedāvātais risinājums, izmantojot mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās tehnoloģijas, ļaus datu analīzi veikt daudz efektīvāk. Mākslīgā intelekta algoritmi tiks pielāgoti akvatoriju gultņu telpisko datu pēcapstrādei. Tas turpmāk ļaus aizstāt karšu operatora manuālo darbu. Šāda tehnoloģija samazinās cilvēka kļūdas varbūtību un ietaupīs cilvēku darba stundas.

LIAA administrē ERAF 1.2.1.2. pasākuma programmu «Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai». Tās mērķis ir veicināt pētniecības organizāciju īpašumā esošu pētniecības rezultātu komercializāciju.

RTU ir aktīvi piedalījies visās iepriekšējās kārtās un šobrīd piesaistītais projektu budžets ir 3,28 milj. eiro. Pirmās un otrās kārtas projekti jau ir īstenoti, šobrīd ir noslēgti četri licences līgumi 146 000 eiro apmērā. Aktīvi turpinās darbs pie trešās kārtas projektos izstrādāto tehnoloģiju licencēšanas un tuvākā laikā tiks rīkotas vairākas intelektuālā īpašuma izsoles, informē RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra direktore Laila Eliņa.

Viņa arī norāda, ka šī programma ir sniegusi būtisku ieguldījumu RTU tehnoloģiju pārneses un komercializācijas pieredzes attīstībā un procesa izveidē, kā arī ir veicinājusi zinātnieku un industrijas ciešāku sadarbību.

«Paldies visām zinātnieku komandām par aktīvu dalību projektu pieteikumu sagatavošanā!» uzsver RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra direktore.

RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs koordinē programmas «Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai» ieviešanu RTU. Centrs atbalsta RTU zinātnieku iesaisti valorizācijas aktivitātēs, nodrošina universitātes intelektuālā īpašuma pārraudzību un aizsardzību, veicina inovāciju un tehnoloģiju pārneses attīstību, nodrošinot zinātnisko pētījumu rezultātu īstenošanu komerciāli pielietojamā veidā.

| RTU Sabiedrisko attiecību departaments