Izveido Baltijas valstu sadarbības tīklu intelektuālā īpašuma aizsardzības un tehnoloģiju pārneses jomā

25. martā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā svinīgi tika parakstīts sadarbības līgums starp Baltijas valstu zinātnisko institūciju tehnoloģiju pārneses centriem (TPC), kas paredz ciešāku sadarbību zināšanu un tehnoloģiju pārnesē, kā arī intelektuālā īpašuma aizsardzībā. Tādējādi juridiski nostiprināts starptautisks tīkls starp 16 Baltijas valstu zinātniskajām institūcijām un trīs nacionālajām intelektuālā īpašuma aizsardzības organizācijām, kas praksē savu sadarbību īsteno jau vairākus gadus.

Universitātēs un zinātniskajos institūtos radīto inovāciju un zināšanu pārnese biznesa vidē un izgudrojumu komercializācija ir viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem valsts veiksmīgai ekonomiskajai attīstībai. Lai veicinātu sadarbību starp zinātniekiem un uzņēmējiem un nodrošinātu abu pušu intelektuālā īpašuma aizsardzību, Latvijas augstskolās aktīvu darbību izvērš tehnoloģiju pārneses centri.

2020. gadā tika izveidots Latvijas Tehnoloģiju pārneses ekspertu tīkls, kurā aktīvi darbojas Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Daugavpils Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, kā arī Patentu valde.

Savukārt, lai stiprinātu nacionālo tehnoloģiju pārneses ekspertu tīklu, paplašinātu sadarbības iespējas un veicinātu ilgtermiņa attīstību, 2022. gada 25. martā Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, klātesot sadarbības partneriem, tika noslēgts Baltijas valstu Tehnoloģiju pārneses ekspertu tīkla sadarbības līgums.

Tā kā 2022. gada pirmajā pusgadā Latvijas nacionālā tīkla vadība ir LLU atbildībā, Baltijas valstu Nacionālo tehnoloģiju pārneses centru (TPC) tīkla sadarbības līgumu Latvijas augstskolu vārdā parakstīja LLU rektore Irina Pilvere. Savukārt Igaunijas augstskolu vārdā to parakstīja Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes rektors Maits Klaassens, bet Lietuvas augstskolu vārdā līgumu parakstīja Kauņas Tehnoloģiju universitātes rektors Eugenijus Valatka. Parakstīšana norisinājās vienlaicīgi visās trijās valstīs, partneriem sazinoties attālinātās komunikācijas platformā.

«Mūsu zinātniskās idejas, pētniecības projekti, inovācijas un izgudrojumi ir nozīmīgi, jo nodrošina labāku nākotni sabiedrībai. Tie palīdz sasniegt ilgtspējīgas attīstības mērķus, ko definējusi Apvienoto Nāciju organizācija. Taču gan akadēmiskajā vidē, gan tautsaimniecībā ir jākāpina izpratne par intelektuālā īpašuma aizsardzību un mums kā zinātniskajām institūcijām ir jārada saviem zinātniekiem droši apstākļi pētniecībai. Sagaidu, ka Baltijas valstu tīkla izveide palīdzēs zinātnieku radītās inovācijas daudz ātrāk un vieglāk ieviest praksē,» līguma parakstīšanas brīdī skaidroja I. Pilvere.

Patentu valdes direktors Agris Batalauskis, kurš bija klātesošs līguma parakstīšanā LLU, akcentēja, ka inovāciju radīšana ir galvenais zināšanās balstītas ekonomikas virzītājspēks.

«Globālajam atbalstam inovāciju un tehnoloģiju pārnesē ir būtiska loma. Kopš 2016. gada Baltijas valstu tehnoloģiju pārneses un intelektuālā īpašuma aizsardzības institūcijas kopā ar Pasaules intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO) ir izveidojušas vienotu atbalsta sistēmu, kas īsteno aktivitātes, lai veicinātu izgudrojumu ieviešanu uzņēmējdarbībā. Kopīgās sadarbības ceļš ir bijis ilgs, piepildīts ar dažādiem izaicinājumiem, taču tas ir tikai sākums. Vēlos izteikt īpašu pateicību kolēģiem no WIPO par atbalstu un produktīvo sadarbību, jo tā patiesi stiprina tehnoloģiju pārneses procesus Latvijā un Baltijā» atzina A. Batalauskis.

Kā informē Rīgas Tehniskās universitātes Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra direktore Laila Eliņa, 2016. gadā, pateicoties Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas un Patentu valdes atbalstam, tika uzsākts pilotprojekts “Baltijas valstu tehnoloģiju pārneses speciālistu apmācības”, kas sniedza iespēju vairāku gadu garumā gūt vērtīgas zināšanas un pieredzi no pasaules līmeņa ekspertiem intelektuālā īpašuma aizsardzības un tehnoloģiju pārneses jomā. Tāpat tā bija lieliska iespēja stiprināt sadarbību Latvijas universitāšu un zinātnisko institūciju starpā, kā arī ar Lietuvas un Igaunijas partneriem.

Baltijas tīkla izveides galvenais mērķis ir zināšanu un tehnoloģiju pārneses veicināšana starp pētniecības un akadēmiskajā institūcijām, uzņēmējdarbības un publiskās vides pārstāvjiem, informācijas un zināšanu izplatīšana starp partneriem un arī sabiedrībā, kā arī profesionālo kontaktu veidošana starp partneriem un citiem starptautiskajiem tīkliem.

| RTU Sabiedrisko attiecību departaments