Nīderlandes kolēģi RTU aicina veidot mācību firmas

15. maijā RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa un RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes Latvijas – Norvēgijas maģistra profesionālās studiju programmas «Inovācijas un uzņēmējdarbība» lektors Māris Millers tikās ar Nīderlandes bezpeļņas organizācijas «Jong Ondernemen» pārstāvjiem, lai pārrunātu RTU studentu iespējas sadarboties ar Nīderlandes studentiem un iesaistīties mācību firmu veidošanā.

«Jong Ondernemen» pārstāvji Harijs Beikers (Harry Bakker) un Hanss van der Vīns (Hans van der Veen) sniedza ieskatu organizācijas darbībā un pastāstīja par centieniem popularizēt skolēnu un studentu mācību firmu veidošanu visā Eiropā. Savukārt L. Eliņa un M. Millers iepazīstināja nīderlandiešus ar programmas «Inovācijas un uzņēmējdarbība» studentu izveidotajiem inovatīvāciju projektiem, ko varētu pielīdzināt mācību firmu darba rezultātam, un pastāstīja par līdzšinējo RTU sadarbību ar norvēģu kolēģiem. RTU un organizācijas «Jong Ondernemen» pārstāvji vienojās par turpmāko sadarbību un iespējamo studentu pieredzes apmaiņas ekskursiju organizēšanu.

«Jong Ondernemen» ir bezpeļņas organizācija, kas Nīderlandē dibināta 1990. gadā pēc «ABN AMRO» bankas, Nīderlandes Darba devēju asociācijas un Nīderlandes Karaliskās uzņēmēju asociācijas «MKB Nederland» iniciatīvas ciešā šo institūciju sadarbībā ar auditorkompāniju «NovAA», Nīderlandes Tirdzniecības kameru un Ekonomikas ministriju. «Jong Ondernemen» galvenais mērķis ir palīdzēt maksimāli daudziem studentiem un skolēniem kļūt par uzņēmējiem un attīstīt uzņēmējiem nepieciešamās iemaņas, izmantojot teorētiskās zināšanas praksē jau studiju laikā.

Izmantojot «learning by doing» metodi, «Jong Ondernemen» nīderlandiešu studentiem un skolēniem palīdz izveidot un vadīt uzņēmumus veselu mācību gadu. Katru gadu «Jong Ondernemen» piedāvāto iespēju Nīderlandē izmanto tūkstošiem jauniešu, tiek izveidotas daudzas mācību firmas. Mācību gada noslēgumā konkursā tiek noskaidrota labākā mācību firma, daudzas no šīm firmām turpina darboties un ir dzīvotspējīgas arī bez «Jong Ondernemen» atbalsta. Nīderlandes kolēģi meklē sadarbības iespējas un vēlas mācību firmu kustību popularizēt Latvijā, tostarp, arī RTU.

Egita Kancāne, RTU Informācijas centrs