RTU zinātnieki izstrādā risinājumu robotizētai industriālo telpu uzkopšanai

«Šobrīd zinātniekiem ir izdevies vienotā sistēmā saslēgt sešas robotizētas iekārtas, bet trīs gados, kad tiks īstenots projekts «Daudzu robotu sistēmas industriālu telpu uzkopšanai», to skaits būtiski palielināsies. Šis ir viens no pieciem Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) projektiem, kura tehnoloģiju pārnesei augstskola no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) programmas Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai piesaistījusi 300 tūkstošus eiro,» 12. novembrī ziņo laikraksts «Dienas Bizness».

Par projektu stāsta tā zinātniskais vadītājs, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāns profesors Agris Ņikitenko: «plānots izstrādāt un padarīt par komerciāli izmantojamu aparatūras un programmatūras papildinājumu (add-on), kas spēj pārvērst cilvēka darbināmu industriālo uzkopšanas mašīnu par sadarboties spējīgu robotu, veidojot pamatu robotu komandām vienota mērķa sasniegšanai.

Ideja par daudzrobotu sistēmām RTU pētniekiem radās 2010. gadā, tolaik to vadībā tika izmantota daudzu aģentu sistēmas paradigma jeb veids, kā būvēt datorprogrammatūru, ko veido vairāki moduļi ar zināmu autonomiju un spēju pieņemt lēmumus.

Vairāk par projektu var izlasīt portālā db.lv 

|RTU Sabiedrisko attiecību departaments