Zinātnieku nakts 2010

24. septembrī jau trešo gadu Rīgas Tehniskajā universitātē norisinājās pasākums «Zinātnieku nakts», kura tēma šogad bija «Klimats, daba, cilvēks».
Galvenās Zinātnieku nakts aktivitātes notika RTU Būvniecības fakultātē, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Koka konstrukciju un dizaina studijā un RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā.

RTU Būvniecības fakultātē interesenti varēja doties ekskursijā uz Ūdens pētniecības laboratoriju, kur zinātnieku vadībā bija iespēja veikt praktiskos eksperimentus, piemēram, pārbaudīt ūdens kvalitāti, mikroskopā pētīt baktērijas, izsekot ūdens dzidrināšanas procesam, kā arī uzzināt daudz ko jaunu par ūdeni, ko lietojam ikdienā.

Būvniecības fakultātē pasākuma apmeklētāji tika aicināti darboties radošajās darbnīcās – apgūt origami mākslu un no papīra izveidot dažādas floras un faunas figūriņas, no plastikas veidot un apgleznot mazus modelīšus, bet visaktīvākajiem apmeklētājiem bija iespēja izgatavot skudras fasetacis un, iejūtoties skudru ādā, pieveikt šķēršļu joslu. Tika piedāvāts arī aplūkot dabīgo skudru koloniju, kā arī skudru kolonijas video un audio instalāciju.

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Koka konstrukciju un dizaina studijā tika piedāvāts apskatīt koka konstrukciju kolekciju – RTU studentu un absolventu darbus: koka mēbeles un to maketus, koka rotaļlietas, māju maketus (piemēram, senās Latgales un 18.gs. angļu mājas), senos mūzikas instrumentus un sadzīves priekšmetus. Īpašu interesi izpelnījās arī radošās aktivitātes – individuālo koka suvenīru izgatavošana.

Savukārt modernākajā Baltijas biomateriālu pētījumu centrā – RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā – Zinātnieku nakts apmeklētājiem tika sniegta iespēja zinātnieku vadībā aplūkot unikālas pētniecības iekārtas, kā arī veikt ķīmiskos eksperimentus ar ūdeni, skatīties video, piedalīties dažādos konkursos un viktorīnās.

Rīgas Tehniskajā universitātē Zinātnieku nakts pasākumus organizēja RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs sadarbībā ar Studentu parlamentu.

Interese par šī gada paskumu bijusi liela, par to liecina plašais apmeklētāju skaits, kā arī atsauksmes par piedāvātām aktivitātēm un pasākuma norisi saņemtas ļoti pozitīvas, kas ir liels gandarījums pasākuma organizatoriem.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs