Seminārs «Patentēšanas procedūras un prakse»

Šā gada 28. aprīlī Rīgas Tehniskajā universitātē norisinājās Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai veltīts seminārs «Patentēšanas procedūras un prakse».

Semināru atklāja Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis un LR Patentu valdes direktora pienākuma izpildītāja Jekaterina Macuka, savās uzrunās uzsverot intelektuālā īpašuma nozīmību, kā arī aicinot pievērst lielāku uzmanību tā aizsardzībai.

Pasākuma ietvaros apmeklētājiem bija iespēja noklausīties Patentu valdes vadošās ekspertes Eiropas patentu jautājumos Māras Rozenblates un Intelektuālā īpašuma aģentūras «FORAL» patentpilnvarotā Jevgeņija Fortūnas prezentācijas par starptautisko patentēšanas procedūru un tās izmaksām. Patentu valdes Patentu tehniskās bibliotēkas vecākās speciālistes Inese Klišāne un Evita Lande aplūkoja jautājumu par patentu kā vērtīgas informācijas avotu un iepazīstināja ar patentu informācijas meklēšanas iespējām dažādos interneta resursos. Savukārt AS «Sidrabe» patentu menedžeris Vitālijs Verigins un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta vadošais pētnieks Uldis Stirna dalījās pieredzē par patentu ieviešanu uzņēmumos.

Kopumā semināru apmeklēja 82 interesenti, to vidū uzņēmēji, valsts iestāžu pārstāvji, akadēmiskais personāls, studenti u.c.

Pasaules Intelektuālā īpašuma diena tiek atzīmēta kopš 2000. gada un tās laikā WIPO dalībvalstīs (t.sk. Latvijā) notiek dažādi pasākumi ar mērķi veicināt intelektuālā īpašuma aizsardzību, paaugstināt sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmi inovāciju radīšanā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma ietekmei uz cilvēku dzīvi.

Semināru «Patentēšanas procedūras un prakse» organizēja RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs sadarbībā ar LR Patentu valdi un RTU Doktorantūras skolu.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs

ERAF logo